Op 16 oktober stelde onze fractievoorzitter Theo Neep vragen over de mate van toegankelijkheid voor ieder van het aanslagbiljet voor de gemeentelijke belastingen.
Inleiding:
In onze rol als vertegenwoordigers van de inwoners neemt De Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster signalen van inwoners serieus. Deze noodkreet kwam binnen bij de ingekomen stukken. Veel ouderen hebben problemen met het begrijpen van het Aanslagbiljet Gemeentelijke Belastingen. Het ontbreken van de diverse belastingtarieven op het aanslagbiljet is daar de oorzaak van. Wanneer deze groep ouderen contact opneemt met de gemeente dan worden zij verwezen naar de website van de gemeente. Vaak is dit voor deze groep mensen een probleem doordat zij niet computervaardig zijn.
Het AOV staat voor deze doelgroep en is van mening dat het belangrijk is dat deze groep dit zelf kan blijven regelen. Het AOV heeft daarom de volgende vragen.
Vraag 1:
Is het college het met het AOV eens dat het voor deze groep ouderen duidelijk moet zijn waar zij belasting voor moeten betalen?
Zo ja? Bent u als college bereid het Aanslagbiljet Gemeentelijke Belastingen aan te vullen met de ontbrekende tarieven zodat er een duidelijk aanslagbiljet ontstaat? Zo nee? Heeft u dan misschien een andere oplossing voor dit probleem?
Antwoord 1:
Wij zijn van mening dat via het huidige aanslagbiljet het voor alle inwoners duidelijk is waarvoor zij gemeentelijke belastingen moeten betalen. Daarnaast stellen wij alles in het werk om alle doelgroepen tegemoet te komen. Indien een inwoner er niet uitkomt worden de gegevens uiteraard ook op verzoek telefonisch, mail of per post vermeld. In het verleden stonden de tarieven op de aanslag vermeld met tot gevolg een onoverzichtelijk en moeilijk leesbaar document waarbij ook niet relevante (niet iedere inwoner betaalt dezelfde soort belastingen) informatie op stond. Dit is de reden waarom er wordt verwezen naar de webpagina purmerend.nl/belastingen. Op deze pagina staan knoppen (verwijzingen) naar de verschillende belastingen. Dit hebben we op aparte pagina’s geplaatst omdat we niet alleen de tarieven willen vertellen, maar juist ook uit willen leggen wat de belasting inhoudt, waar het voor gebruikt wordt en wat de kosten zijn. Digitale toegankelijkheid van bijvoorbeeld de gemeentelijke website wordt op verschillende manieren geregeld. Door eenvoudige taal te gebruiken die ook voor inwoners begrijpelijk is die het Nederlands niet goed machtig zijn. Maar ook voor mindervaliden. De website heeft standaard een lees-voor-functie waarmee ook in een andere taal voorgelezen kan worden en bezoekers de tekst kunnen vergroten en verkleinen. Het vermelden van de tarieven op het aanslagbiljet leidt alleen tot grotere onduidelijkheden en onbegrip en daarom zijn wij niet voornemens om deze op het aanslagbiljet te vermelden.